žito moc neplatí a upřímně se mi dost líbí i jen přirozeně popraskané, patří to k charakteru tohoto chleba.
Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech vyložený Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.
krátce prohněteme, vytvarujeme bochník a vložíme ho na plech Do předehřáté trouby dáme misku s vodou, plech dáme
Všechny suroviny promícháme a necháme 3 hodinu kynout. Pak těsto přesuneme do vyhřátého hrnce nebo pekáčku
Přísady smícháme, zaděláme těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout až 4 hodiny
vzniklému kvásku přisypeme chlebovou pšeničnou a žitnou vyhněteme těsto rukama a vytvoříme požadovaný tvar chlebu
Žitné zrno pomeleme na šrot. odděláme, teplotu zmírníme a pečeme, dokud nebude mít chléb
Na horním plechu se bude péct chleba, spodní plech na něj chléb překlopíme.
Ořechy nasekáme nahrubo. , rozinky a nakonec vmícháme směs z mouky.
Přidáme skořici, cukr dle chuti a sladkosti jablek a ořechy s rozinkami.
Rozinky namočíme na půl hodiny do vody. Do kuskusu přidáme oříšky, rozinky a vše zakápneme
jako na štrúdl a poklademe jablka, skořici, cukr, rozinky , ořechy.
lžíci medu, posypeme mletou skořicí, přidáme 2 lžíce rozinek a 1 vrchovatou lžíci drcených vlašských ořechů.
Přidáme do ní vinný ocet. Přidáme hrozinky a květy lichořeřišnice.
vzniklému kvásku přisypeme chlebovou pšeničnou a žitnou vyhněteme těsto rukama a vytvoříme požadovaný tvar chlebu
Na plechu vyloženém pečícím papírem necháme bochníky Chleby uprostřed nařízneme do kříže nožem, vložíme
Nejdříve si necháme vzejít kvásek, tak že kvasnice rozdrobíme ve vlažné vodě a přidáme hrst mouky. Poté
Pak chléb vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem Upečený chléb necháme vychladnout na kovové mřížce.
Plátky chleba můžete opéct v toustovači, na suché pánvi Sestavte chléb: Na každý opečený plátek chleba rovnoměrně